Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ UTOPIA A.D.

    ΟΥΤΕ ΝΑ ΤΟ ΣΚΕΦΤΕΣΤΕ
Με αφορμή την ανακοίνωση των προθέσεων της Διαμαντοπούλου (υπουργός “παιδείας”) περί εκκένωσης των καταλήψεων που στεγάζονται σε πανεπιστημιακούς  χώρους και το πρόβλημα που υπάρχει εδώ και χρόνια με την στέγαση καθηγητών του τμήματος της Κοινωνικής Διοίκησης ανακοινώνουμε τα εξής:
Τον Σεπτέμβριο του 2003 γίνεται κατάληψη του χώρου που βρίσκεται τώρα το κυλικείο στην παλιά νομική Κομοτηνής. Το καλοκαίρι του 2005 ενώ δεν ήταν κανείς μέσα στο στέκι γίνεται εισβολή με εκδικητικό τρόπο με σκοπό την εκδίωξη μας. Τα πράγματα και το αρχείο του στεκιού σκορπίστηκαν σε τρία μέρη. Μερικά πράγματα βρίσκονταν στο θυρωρείο κάποια άλλα στα σκουπίδια και αρκετά φυλλάδια και βιβλία έξω από το φράχτη του πανεπιστημίου, με αποτέλεσμα να καταστραφούν από την βροχή. Το 2006 καταλάβαμε το υπάρχων χώρο δίπλα στο αμφιθέατρο τον όποιο το 2007 προσπάθησαν να  πάρουν χωρίς να το πετύχουν. Τον Αύγουστο του 2008 οι πρυτανικές αρχές για να υποδεχτούν τον τότε πρωθυπουργό Καραμανλή, που θα μιλούσε σε διπλανή αίθουσα, προσπάθησαν για δεύτερη φορά να μας βγάλουν έξω, καταστρέφοντας και πάλι μέρος του αρχείου μας.

Καταλάβαμε έναν αχρησιμοποίητο νεκρό χώρο, όχι απλά για να στεγάσουμε την πολιτική μας συνέλευση, αλλά για να τον ζωντανέψουμε και να δώσουμε το παράδειγμα ότι ομάδες ανθρώπων μπορούν να αυτοργανώνονται αντιιεραρχικά  ,να δρουν  με βάση την αλληλεγγύη και την συνδιαμόρφωση, να προτείνουν λύσεις έξω από το σημερινό οικονομικό και πολιτικό σύστημα .Να ασκούν σκληρή κριτική στην εμπορευματοποίηση, στην υπερκατανάλωση, στην απάθεια, στον φιλοτομαρισμό και να επιτίθενται στον αυταρχισμό του κράτους και των εξουσιαστών. Στην συνέλευση συμμετέχουν εργαζόμενοι, άνεργοι, μόνιμοι κάτοικοι της πόλης καθώς και φοιτητές. Είναι ίσως ο μόνος πολίτικος  χώρος εντός του πανεπιστήμιου  όπου δίνει  στους  φοιτητές την δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με τα προβλήματα των εργαζομένων/ανέργων και γενικότερα με θέματα της τοπικής κοινωνίας και στους μόνιμους κατοίκους  να παρακολουθούν στενά πως λειτουργεί το εκπαιδευτικό σύστημα και ειδικότερα τα τοπικά πανεπιστημιακά ιδρύματα.



Η αναρχική συνέλευση Utopia-a.d. όσα χρόνια λειτουργεί έχει πλούσια αγωνιστική δράση. Συμμετείχε στις κινητοποιήσεις των τοπικών κοινωνιών της Θράκης εναντία στον αγωγό Μπουργκάζ-Αλεξανδρούπολης  και  στην εξόρυξη χρυσού. Συμμετέχει σε απεργίες εργαζομένων προτείνοντας γενικές απεργίες διάρκειας, ασκώντας  κριτική στους εργατοπατέρες συνδικαλιστές. Έχει δείξει την αλληλεγγύη της στο Παλαιστινιακό λαό και κάθε λαό που εξεγείρεται σε ολόκληρο τον κόσμο. Έχει διοργανώσει δεκάδες αντιεμπορευματικές εκδηλώσεις με πολιτικό περιεχόμενο και σκοπό. Είναι αλληλέγγυα σε όλους τους αντικαθεστωτικούς αγωνιστές και πολιτικούς κρατούμενους, που δρούνε με στόχο την ελευθερία και έχει πάρει μέρος σε πορείες και εκδηλώσεις κατά κάθε είδους εγκλεισμού είτε πολίτικων είτε ποινικών κρατούμενων είτε μεταναστών.Έχει κάνει αντιρατσιστικές, αντιφασιστικές, αντιεθνικιστικές και αντιμιλιταριστικές παρεμβάσεις. Παρεμβάσεις ενάντια στην καταστροφή του περιβάλλοντος και στην ανθρωποκεντρική αντίληψη των πραγμάτων. Διοργάνωσε συζητήσεις που είχαν θέμα την αυτοδιαχείριση και την αυτό-οργάνωση για το ξεπέρασμα της κρατικής οργάνωσης και του καπιταλισμού. Ενώ στο χώρο του στεκιού πραγματοποιούνται προβολές και λειτουργεί δανειστική βιβλιοθήκη.

Δεν είμαστε διατιθέμενοι να παραχωρήσουμε την αποκλειστικότητα του χώρου του πανεπιστήμιου στις παρατάξεις, γιατί πιστεύουμε ότι ο φοιτητής όπως και όλοι οι άνθρωποι οποιασδήποτε ιδιότητας  δεν χρειάζονται αντιπροσώπευση από κανέναν ειδικό. Γιατί θέλουμε να καταδείξουμε σε όλους ότι μπορούν  να συμμετέχουν και να συνδιαμορφώνουν χωρίς διαμεσολαβητές , μην επιτρέποντας σε τρίτους να αποφασίζουν για τα προσωπικά τους προβλήματα και τις φοιτητικές/ κοινωνικές υποθέσεις. Δεν έχουμε σκοπό να δώσουμε χώρο σε όλους αυτούς που βλέπουν τον φοιτητή ως ψήφο και τις κοινωνικές σχέσεις ως συναλλαγή (ψήφισε με-να σε εξυπηρετήσω). Ειδικά οι δυο μεγαλύτερες  παρατάξεις που έχουν άμεση σχέση με τα κόμματα εξουσίας δεν αρθρώνουν καν πολιτικό λόγοκαι έχουν φτάσει στο σημείο να παίξουν ξύλο μεταξύ τους για το ποιος θα εγγράψει περισσότερους πρωτοετείς φοιτητές στις σχολές. Φυσικά για τις"καταλήψεις" των φουαγιέ των σχολών από τα τραπεζάκια των παρατάξεων δεν μιλάει κανείς.

Δεν είμαστε διατεθειμένοι να αφήσουμε ελεύθερο το πεδίο σε εκείνη την μερίδα των πανεπιστημιακών που συνεργάζονται μέσω ερευνητικών προγραμμάτων με πολυεθνικές,  οι οποίες κερδίζουν τεράστια ποσά από την εκμετάλλευση της εργασίας χιλιάδων ανθρώπων και είναι υπεύθυνες σε μεγάλο βαθμό για την καταστροφή του περιβάλλοντος. Σε αυτούς που είναι υπέρμαχοι της πυρηνικής ενέργειας, σε αυτούς που συνεργάζονται με την πολεμική βιομηχανία, καθώς και σε αυτούς που έχουν αναγάγει σε επιστήμη την διδασκαλία της οικονομικής και κοινωνικής ανισότητας σαν κάτι δίκαιο και φυσιολογικό. Χωρίς την βοήθεια της διεφθαρμένης επιστημονικής ελίτ που αποτελείται κυρίως από μελή της ακαδημαϊκής κοινότητας η πολιτική και η οικονομική εξουσία θα ήταν λιγότερο δυνατές.

Όσο για το στεγαστικό πρόβλημα των καθηγητών των σχολών θα προτείνουμε μερικές λύσεις. Η πιο δύσκολη λύση θα ήταν να εκδιωχτούν από τα γραφεία τους οι μισάνθρωποι που περιγράψαμε παραπάνω από υγιώς σκεπτόμενους καθηγητές.Μια άλλη λύση θα ήταν να απαλλοτριωθεί μέρος  από τις κρατικές επιχορηγήσεις που δίνονται στα  κόμματα, για το χτίσιμο γραφείων. Μιας και τα κόμματα έχουν γίνει οι νταβατζήδες των πανεπιστημίων και της κοινωνίας. Και μια τρίτη λύση είναι να μεταφερθεί έξω από το πανεπιστημιακό χώρο ο ιδιώτης που παρέχει σίτιση .Ο χώρος που διαθέτουμε είναι μονό 15 τετραγωνικά μετρά και δεν μπορεί να στεγάσει πάνω από 2 καθηγητές.

Τα τελευταία χρόνια η οικονομική και πολιτική εξουσία κλιμακώνει τις επιθέσεις  εναντία στους ήδη καταπιεζόμενους ανθρώπους. Την ώρα που ορισμένες παρατάξεις καλούν τους φοιτητές να παραστούνε σε εικονικές δίκες που θα τους χρησιμεύσουν στην καριέρα τους ,οι δικοί μας σύντροφοι δικάζονται σε πραγματικές δίκες, επειδή ήρθαν σε απευθείας αντιπαράθεση με το οικονομικό-πολιτικό σύστημα. Είτε μέσω σαμποταρίσματος υποδομών είτε μέσω μαχητικών διαδηλώσεων. Την στιγμή που μερικοί πανεπιστημιακοί διδάσκουν σε μπατσοσχολές και σε δικαστικές σχολές εμείς τρώμε δακρυγόνα και παίζουμε ξύλο στις διαδηλώσεις. Παράλληλα οι δικαστές και οι εισαγγελείς εκδικούνται τις αντισυστημικές  ιδέες και πρακτικές στέλνοντας συντρόφους μας αντιμέτωπους με τον μεσαιωνικό θεσμό των φυλακών. Αυτή τη περίοδο στα κελιά της δημοκρατίας είναι φυλακισμένοι πάνω από 50 αντικαθεστωτικοί αγωνιστές.

Στην συγκεκριμένη  συγκυρία κάθε ενέργεια που θα έχει ως σκοπό την εκδίωξη μας από τον χώρο στον όποιο στεγάζεται η αναρχική  συνέλευση Utopia a.d, θα εκλαμβάνεται  σαν πολιτική δίωξη και θα  αντιμετωπίζεται με οποιοδήποτε μέσο έχουμε διαθέσιμο.



ΚΑΤΩ ΤΑ ΞΕΡΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ





ΑΝΑΡΧΙΚΟ ΣΤΕΚΙ UTOPIA A.D

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου