Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Γράμμα του κρατούμενου Χαράλαμπου Αβραμίδη

« Κατ΄αρχάς θεωρώ πως οφείλω να συστηθώ, Χαράλαμπος Αβραμίδης λέγομαι και είμαι κρατούμενος των ελληνικών φυλακών « σωφρονιστηρίων ».
Πιστεύω πως έχω όφελος να ενημερώνω όσους αγωνίζονται και στέκονται αλληλέγγυοι στην καθημερινή μάχη των κρατουμένων για ελευθερία και αξιοπρέπεια ( την οποία και στο παρελθόν ένιωσα και ευχαριστώ τόσο για αυτό, όταν ειδικότερα, κρατούμουν στη φυλακή Κορίνθου και ξυλοκοπήθηκα άγρια από το σωφρονιστικό προσωπικό ) με πραγματικά γεγονότα και να μεταφέρω εμπειρίες από την κόλαση της φυλακής, στοιχεία που μπορούν να κεφαλοποιηθούν και να αποτελέσουν αντικείμενο ιδίας γνώσης όσων τους απασχολούν και αφορμή νέων συνειρμών και δράσεων. Παραθέτω λοιπόν, αποσπασματικά τα παρακάτω:
Στις 15-2-2011 το βράδυ, στις 11:15’, ήμουν με πυρετό και δύσπνοια λόγω της βεβαρυμμένης υγείας μου στους πνεύμονες μου. Οι κρατούμενοι πατούσαν επί μία ώρα το κουδούνι ( λόγω του ότι οι πόρτες των κελιών είναι κλειδωμένες μετά τις 19:30’, επομένως η τύχη μας ανήκει στο άνοιγμα αυτών από τους υπαλλήλους ) για να έρθει κάποιος ανθρωποφύλακας και δεν εμφανίστηκε κανένας έστω να ρωτήσει το τι συμβαίνει…την επόμενη ημέρα τελικά που εγώ και οι συγκρατούμενοι μου αναφέραμε στο προσωπικό πως δε λειτουργεί το κουδούνι προκειμένου έτσι να φέρουν τεχνικό, ειρωνικά μας απάντησαν πως « μια χαρά δουλεύει… »… η απανθρωπιά στο μεγαλείο της!!!
Επόμενο σοβαρό ζήτημα αφορά το γεγονός πως η φυλακή δεν έχει ασθενοφόρο, ο κρατούμενος μεταφέρεται με την εξωτερική φρουρά και με χειροπέδες σε κλούβα μεταγωγών!
Κρίσιμο επίσης, αποτελεί το γεγονός πως η μεταγωγή κρατούμενου στο νοσοκομείο προϋποθέτει πέραν του σοβαρού προβλήματος υγείας που θα αντιμετωπίζει και το προηγουμένως ολοκληρωτικό ξεγύμνωμα αυτού προκειμένου με τον τρόπο αυτό, οι υπάλληλοι να διαπιστώσουν εάν φέρει ο τελευταίος μαζί του στη μεταφορά οποιοδήποτε παράνομο ή επικίνδυνο για την απόδραση του, αντικείμενο. Η περίπτωση του παναγιώτη γεωργακόπουλου από τον οποίο ζητήθηκε να σκύψει, μάλιστα, ενώπιον των σωφρονιστικών για να μεταχθεί στο νοσοκομείο απαντήθηκε με πλήρη άρνηση υποβολής από τον ίδιο σε τέτοιο εξευτελιστικό έλεγχο ενάντια στην τιμή του και ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Ας επισημανθεί πως καμία νόμιμη αναγκαιότητα ανοχής τέτοιας ως παραπάνω ενέργειας υφίσταται διότι ο ασθενής κρατούμενος μεταφέρεται δεμένος με χειροπέδες πισθάγκωνα και η ασφαλής του μεταγωγή αντιμετωπίζεται και με ήπια μέσα, λιγότερο προσβλητικά ως άνω της προσωπικότητας.
Επίσης, όπως γνωρίζετε υπάρχουν πολλοί κρατούμενοι τοξικομανείς και με προβλήματα ψυχικής υγείας, παρόλα αυτά δεν υπάρχει ψυχίατρος ούτε ψυχολόγος στη φυλακή, για να επισκεφτείς κάποιον πρέπει να κλείσεις ραντεβού στο νοσοκομείο Λαμίας και τούτο θα πραγματοποιηθεί μετά από δύο μήνες. Για μία βοήθεια λοιπόν, οποιαδήποτε και εάν απαιτείται, η θεραπεία είναι πολλά φάρμακα και καταστολή στο μεγαλείο της ( με πολλά παράπλευρα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα φυσικά )…
Αντιθέτως για οποιαδήποτε άλλη παθολογική ασθένεια το φάρμακο είναι το ντεπόν… Χαρακτηριστική αποτελεί η περίπτωση συγκρατούμενου μου που παρόλο που υπέφερε από έντονο βήχα και ζητούσε επίμονα ένα σιρόπι να του χορηγηθεί, αντιθέτως η υπηρεσία αρκέστηκε στο να του συστήσει να κόψει το τσιγάρο ( και ενώ δεν καπνίζει… ) και να διατυπώσει τα παράπονα του στο υπουργείο!
Επιπλέον, κατά τις βραδινές και νυχτερινές ώρες κανένας γιατρός δεν βρίσκεται στη φυλακή και χρέη νοσοκόμου εκτελεί μία σωφρονιστική υπάλληλος…
Ζεστό νερό, ακολούθως, έχει για μισή μονάχα, ώρα το απόγευμα κατά τις 19: 00΄. Φυσικά, όποιος προλάβει τον ύψιστο είδε!
Απορρυπαντικά η διοίκηση χορηγεί μονάχα για να καθαριστούν οι διάδρομοι και οι σκάλες της φυλακής, ενώ αντιθέτως τα κελιά και οι θάλαμοι όπου συμβιώνουν στοιβαγμένοι κρατούμενοι καθαρίζονται μονάχα εάν έχουν να βάλουν τα χρήματα από την τσέπη τους οι τελευταίοι για να αγοράσουν τα παραπάνω.
Η ποσότητα του φαγητού που χορηγείται στους κρατούμενους δεν είναι επαρκής, όταν όμως δεν έχεις χρήματα τρως υποχρεωτικά μονάχα ότι σου δίνουν, δυστυχώς… Κορύφωση αυτού αποτελεί η οικονομική «κρίση» της επικαιρότητας οφειλόμενη για περικοπές σε τρόφιμα όπως ψωμί, γιαούρτι και άλλα βασικά είδη. Άλλο βέβαια το ζήτημα πως τα τρόφιμα αγοράζονται από την καντίνα σε εξωφρενικές τιμές και πολύ υψηλότερες από εκείνες των σούπερ μάρκετ. Μονοπώλιο βλέπεις…Εάν έχεις χρήματα τη βολεύεις, αλλιώς κλάφτα χαράλαμπε!
Η περίπτωση του αθίγγανου νεκτάριου ντάνου. Ξεκινάω από το γεγονός πως είναι αθίγγανος διότι λόγω της καταγωγής αυτού του ανθρώπου, δεν ισχύει ο νόμος. Ο παραπάνω εκτελεί ποινή 8 μηνών προκύπτουσα από την συγχώνευση 3 ποινών, έχει τρία παιδιά, παρόλο τούτο κρατείται πολύ μακριά από την οικογένεια του και μάλιστα στο υψίστης ασφαλείας «σωφρονιστικό» σύστημα του μαλανδρίνου και αυτού γενικότερα του κωλοσυστήματος που ομιλεί για αποσυμφόρηση, αντί να στέλνει ΕΣΤΩ ως άνω κρατούμενους στις αγροτικές φυλακές…

Εδώ αυτό το κάστρο της πουστιάς
Έχει γίνει δουκάτο του καθενός
Ανθρωποφύλακα
Δεν ισχύει τίποτα εδώ, τίποτα, εκτός
Από τους δικούς τους νόμους
Του κάθε δούκα που έχει βάρδια

Στις φυλακές του σήμερα οι ανθρωποφύλακες
Των κολαστηρίων διανέμουν
Μεταξύ τους τη νόμιμη εξουσία καταστολής
με όπλο τον άμεσο έλεγχο
Του κρατούμενου προσπαθώντας να «δαμάσουνε »
Και την ανθρώπινη του υπόσταση·
Η πολιτική αυτή επένδυσης στα σώματα εξαρτημένων ανθρώπων
Δημιουργεί μία ολόκληρη οικονομία της εξουσίας
Δημιουργεί όμως και ένα σύστημα καθυπόταξης
Της σκέψης και
ένα οπλοστάσιο φρίκης.

Η αλληλεγγύη σας μας ενώνει και τη χρειαζόμαστε.
Σας ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου